Hoe de negatieve spiraal in ziekenhuizen en zorginstellingen te doorbreken?
Uit gesprekken over werksituaties in zorginstellingen en met zorgprofessionals uit ziekenhuizen komen een aantal zaken naar voren. Door de ervaren hoge werkdruk en stressniveaus, vinden de mensen hun baan niet meer passend en plezierig. Mensen zoeken, vragen of durven geen hulp te vragen en blijven zo rondlopen. Immers, je wordt snel als ‘zwak’ gezien als je mentale hulp nodig hebt. Ook kan het invloed hebben op je baan of promotiekansen, of puur vanwege schaamte en niet wetend bij wie aan te kloppen.
Het gevolg is een forse toename van mentaal verzuim en burn-outs. Dit resulteert in langlopende en dure trajecten bij arbo diensten en reïntegratieburo’s of in een enorme uitstroom, terwijl er juist een tekort is aan zorgmedewerkers. Na deze trajecten zijn de factoren die tot uitval hebben geleid nog steeds aanwezig en vaak ook nog steeds onbekend.
Het is niet zozeer de stress waar mensen mee zitten. Zorgmedewerkers hebben vooral moeite met stress management (het kunnen omgaan met stress), omgaan met kritiek en conflictbeheersing. Ook is er sprake van moeizame arbeidsrelaties met leidinggevenden en/of collega’s. Het continu ‘aan’ staan zonder ruimte en tijd voor emotionele verwerking van gebeurtenissen kost enorm veel energie. Dit werkt vooral onderhuids door en is niet zonder gevolgen. Terwijl mensen zich zo goed mogelijk staande (proberen te) houden in het dagelijkse werk en vooral weinig laten merken aan de buitenwereld, speelt er van binnen heel veel.
Het zijn deze vrijwel niet te stoppen gedachten, gevoelens en beelden, die het gedrag en vooral energie in negatieve zin beïnvloeden. Mensen raken hierdoor snel(ler) uitgeput en komen in een negatieve spiraal terecht. Ze komen er vaak zelf niet meer uit en gaan aan zichzelf twijfelen wat de situatie verergert. Het wordt vaak niet herkend door de leidinggevenden en managers. Dit heeft effect op hun kwaliteit van leven zowel zakelijk als privé. Omgekeerd werken ook privé-situaties door op het werk waardoor mensen minder goed gaan functioneren. Vluchten naar een andere baan is/wordt een reële serieuze optie en uitstroom is daar een gevolg van.
Want bij wie kun je met je verhaal terecht op het werk over wat er in jouw hoofd en lichaam speelt zonder een medische aandoening te hebben? Wat gaan anderen en jouw leidinggevende daarover zeggen en met welke gevolgen? Als je een partner of vriend hebt, die jou begrijpt is dat heel fijn, maar kan hij/zij je verder helpen? Hoe deze negatieve spiraal te herkennen en vooral hieruit te komen? Iedereen naar de psycholoog sturen klinkt leuk en zou theoretisch kunnen, maar is dit een duurzame oplossing? Het antwoord hierop is nee.
De échte oplossing ligt binnen de mensen en werkcultuur van de organisatie. Het is verpakt en versleuteld in de collectieve intelligentie van de organisatie. Door een juiste aanpak kan deze informatie gevonden en uitgepakt worden. Hiermee kunnen inzichten en patronen ontrafeld worden wat met de huidige ingezette aanpakken en initiatieven niet gebeurt omdat ze simpelweg hier niet voor ontwikkeld zijn. Dit is wel het geval met ons unieke rethink!programma.
Aan de hand van het stellen enkele eenvoudige vragen kunnen we in korte tijd inzichten en zienswijzen genereren op individueel, team, afdeling of organisatieniveau. Dit helpt om de symptomen van een negatieve spiraal te herkennen, naar boven te halen en deze vervolgens om te buigen in een positieve spiraal met bijbehorende gedragsveranderingen. Zo kan elke organisatie het engagement en mentaal welzijn van zorgprofessionals en andere medewerkers naar hogere niveaus tillen en daarmee duurzaam presteren. Direct meetbare indicatoren zijn meer werkplezier en behoud van medewerkers, minder mentaal verzuim en uitval. Wij nodigen organisaties uit voor een pilot rethink!solution healthcare. Doet u mee? Stuur ons dan een bericht!